De små frigolitkulorna kommer från Holmens plantskola i Friggesund och ligger längs strandkanterna vid Svågan och Dellen. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Frigolitkulor i Svågan och Dellen inget akut problem

Publicerad

Frigolitkulor längs Svågan och Dellens strandkanter har varit ett problem som kommunen uppmärksammades på för flera år sedan. Plantskolan har vidtagit åtgärder, men uppenbarligen har det inte hjälpt.

De små frigolitkulorna längs Svågan och efter Dellens strandkanter kommer från Holmens plantskola i Friggesund. De används för att hålla ogräs borta, för att bevara fukten och för att reflektera ljus till plantan. Men frigolitkulorna blåser lätt iväg. Miljöförvaltningen på Hudiksvalls kommun har känt till problemet och har varit delaktiga med att hitta en lösning.

– De mesta av kulorna blåste inte längre än inom plantskolans område och rann med dagvattnet ner i Svågan. För att förhindra det såg vi till att Holmen byggde dammar som fångade upp kulorna. Vi har inte varit medvetna om att det inte varit tillräckligt, säger Chatrin Molin på Norrhälsinge miljökontor.

Inget farligt avfall

Kommunen ser inte att frigolitkulorna skulle vara farliga för vare sig miljön eller djurlivet.

– Nej, våra fiskevårdares bedömning är att det inte påverkas, men visst det ser inte trevligt ut och därför måste de hitta en lösning. Jag har varit i kontakt med dem och från och med nästa år ska de använda spån istället för frigolitkulor, säger Chatrin Molin.

Men de kulor som redan ligger där, är det okej?

– Vi måste åka ut och titta för att göra en bedömning om vi ska kräva att de ska städa upp. Det måste vara rimligt i förhållande till hur farligt det är för naturen till vad det skulle kosta att ta hand om det. Det är inget farligt avfall vi pratar om här även om det kan se bedrövligt ut, säger Chatrin Molin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.