Fristadskonstnären Seywan Saedians ateljé är totalförstörd. Hör honom berätta om hans senaste projekt som inte gick att rädda. Foto: Lina Abusagr/SVT

Fristadskonstnärens skulpturer totalförstörda i branden

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer och verksamheter drabbades av branden på Näringen förra veckan som lämnade totalförstörda förråd och verkstäder efter sig. Fristadskonstnären Seywan Saeedian från Iran hann knappt ha sin ateljé i fyra månader innan den brann upp.

Den hotade fristadskonstnären Seywan Saeedian flyttade till Gävle förra året i oktober. Han har redan haft flera utställningar, bland annat i Mackmyra och Gävles Konscentrum.

Seywan öppnade sin ateljé, i den nu nedbrunna garagelängan, för fyra månader sedan.

– Jag älskade ateljén, jag trodde att jag hamnat på ett ställe där jag kunde få lugn och ro. Nu vet jag inte vad jag ska göra eller vart jag ska jobba, säger han.

Senaste projektet förstört

Fristadskonstnärens senaste projekt är förstörda. Skulpturer som skulle hedra 50 kvinnor och tjejer som avrättades i Syrien.

Hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.