Två män från Gästrikland ska enligt en dom betala 195 miljoner kronor i skadestånd till flera stora TV-distributörer. Foto: Bertil Ericson / TT

Gästrikar drev illegalt tv-nätverk – får betala 195 miljoner i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Två personer från Gästrikland som bedrivit ett illegalt tv-nätverk för sändningar över nätet döms till 2,5 års fängelse för grovt upphovsrättsbrott och brott mot upphovsrättslagen. De två ska även betala skadestånd på totalt 195 miljoner kronor till tre drabbade tv-bolag.

Det är en Gävlebo i 50-årsåldern som tillsammans med Sandvikenbo i 40-årsåldern som enligt domen drivit tv-nätverket. Det var i oktober 2021 som polisen slog till mot männen. Då ska männens verksamhet pågått sedan september 2017, genom att de sålt förprogrammerade IPTV-boxar med tillhörande abonnemang. Enligt polisens utredningar har deras nätverk haft nästan 13 000 användare.

De två männen förnekar brott.

IPTV piraterna i Gävleborg

Den första domen i sitt slag

Domen är den första i sitt slag gällande rubriceringen grovt upphovsrättsbrott enligt Åklagarmyndigheten.

”Det är av stor vikt att vi nu för första gången har en dom där det framgår vad som ska läggas till grund för att ett upphovsbrott ska anses vara grovt. I det aktuella fallet har domstolen särskilt beaktat det stora antalet kunder som funnits i nätverket”, säger Anna Ginner, senior åklagare på Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Kan överklagas

Grovt upphovsrättsbrott infördes 1 september 2020 bland annat då det har utvecklats en storskalig och industriellt bedriven intrångsverksamhet, enligt Åklagarmyndigheten.

Straffskalan för grovt upphovsrättsbrott sträcker sig från fängelse i sex månader till fängelse i sex år.

Domen kan överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen.

VAD ÄR IPTV?

Distributionen av iptv skiljer sig från traditionell broadcasting. Istället för att skicka en signal med de tillgängliga programmen (kanalerna) på en gång lägger leverantören av IPTV programmen på olika servrar. När leverantören aktiverar IPTV-boxen ges kunden åtkomst till servern och programmet kan tas emot.

De flesta tv-leverantörer, som till exempel Telia och Comhem, använder idag IPTV-boxar för att leverera sina program eller filmer.

Källa: Bredbandsval.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IPTV piraterna i Gävleborg

Mer i ämnet