Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dömde 40-åringen ville inte bli kallad ”the big boss” i en chattkonversation. Hör SVT:s reporter om männen och hur de blev påkomna. Foto: polisens förundersökning

Guldtackor och whiskyflaskor för 1 miljon – det här vet vi om iptv-männen

Uppdaterad
Publicerad

Whiskyflaskor till ett värde av 1 miljon kronor och 47 guldtackor hörde till det polisen hittade när de slog till mot två män som sänt iptv. Männen döms nu för grovt upphovsrättsbrott och brott mot upphovsrättslagen.

Männen är i 40- och 50-årsåldern och bor i Gävle och Sandviken. De ägnade sig åt att sända iptv mellan 2017 och 2021 och ska ha haft 13 000 kunder. Männen döms till att betala de tre tv-bolagen C more, Viaplay och Discovery 195 miljoner kronor i skadestånd.

Det var genom ett tips till ett företag som arbetar mot illegal streaming som gjorde att de två männens verksamhet avslöjades och att de nu dömts att betala ett mångmiljonskadestånd.

I videon ovan får du veta vad vi vet om de två männen och se bilder från polisens tillslag mot männens bostäder.

VAD ÄR iptv?

Distributionen av iptv skiljer sig från traditionell broadcasting. Istället för att skicka en signal med de tillgängliga programmen (kanalerna) på en gång lägger leverantören av IPTV programmen på olika servrar. När leverantören aktiverar IPTV-boxen ges kunden åtkomst till servern och programmet kan tas emot.

De flesta tv-leverantörer, som till exempel Telia och Comhem, använder idag IPTV-boxar för att leverera sina program eller filmer.

Källa: Bredbandsval.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IPTV piraterna i Gävleborg

Mer i ämnet