Foto: Markus Dahlberg/SVT

Gävle stöttar restauranger med fyra miljoner kronor: ”Bra men räddar inga företag”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen lämnar tillbaka fyra miljoner kronor till hotell- och restaurangföretagare i Gävle. En fin gest, säger krögaren Alex Lindqvist, men för honom är det ändå minst kostsamt att hålla restaurangen stängd.

– Det räddar tyvärr inga företag men det visar att de är på bollen. Om alla gör vad de kan så kommer vi ur det här starkt, säger han.

Kommunen ser inga möjligheter att ge direkta bidrag till branscher som påverkas under coronapandemin, däremot kan de avstå från att ta ut avgifter, vilket kommunstyrelsen beslutade om under tisdagen.

De avgifter som företagare inom hotell- och restaurang har betalat för tillsyn och tillstånd, exempelvis för uteserveringar, under 2020, ska betalas tillbaka.

Coronaviruset i Gävleborg

Det handlar om fyra miljoner kronor som ska gå tillbaka till omkring 300 företagare.

Helene Åkerlind (L) och William Elofsson (M) är ense om att branschen behöver stöd, men oense om omfattningen av beslutet. Hör dem i klippet ovan. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet