Julbocken i Gävle. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Gävlebockens tid är här – och redaktionen förbereder sig

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Årets nyhet om Gävlebocken har presenterats. I år vänder den på sig. Helt enkelt för att det ska bli enklare att ta selfies tillsammans med bocken. Men den stora frågan är som alltid – kommer den att brinna?

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Att Gävlebocken engagerar märker vi inom media genom intresset för de publiceringar som vi gör som handlar om bocken. Så även den här gången. Att bocken ska titta åt ett annat håll och att en permanent bock-vägskylt sätts upp var en av våra mest lästa publiceringar på sajten den här veckan.

Gävlebocken är en institution inte bara i Gävle, den är känd långt utanför landets gränser. Intresserat följer publiken bockens minsta lilla vink. Något som Gävle kommun och bockkommittén är väl medvetna om – därmed presenterar de varje år någon form av nyhet om bocken.

Har vaktats av riddare och ex-kriminella

I år vänder den på sig. För ett par år sedan införde man en bockgaranti. Ett år reste bocken till Kina (vilket senare visade sig inte alls vara den äkta Gävlebocken, utan endast en kopia.) Den har vaktats av riddare och ex-kriminella.

50-årsjubiléet fick ett snöpligt slut när bocken brändes ner bara några timmar efter invigningen. Varpå kommunen arrangerade en minnesstund för den avlidna Gävlebocken.

För att inte nämna alla möjliga och omöjliga åtgärder som kommunen genomfört för att hindra att den tänds på, och alla möjliga och omöjliga sätt som bockbrännare ändå fått fyr på halmen. Som 2001 när en amerikansk konstnär tände på bocken – för att han trodde att det var en tradition och helt okej att göra det. Eller 2005 när två personer utklädda till en tomte och en pepparkaksgubbe sköt brinnande pilar på bocken.

Kommer den att brinna?

Gävlebocken är en tradition omgiven av mängder med spektakulära händelser. Nu ska den snart byggas upp igen.

Därmed går startskottet för den eviga frågan – kommer den att brinna?

För oss som jobbar med nyhetsförmedling följs den frågan upp med – hur ska vi säkra en bra och snabb nyhetsrapportering och fånga den brinnande bocken på bild om den brinner i år?

Ett i princip omöjligt, eller i alla fall väldigt svårt, uppdrag. Bocken brinner på bara några minuter. Ofta på helgdagar och ofta mitt i natten. När ingen reporter jobbar.

Istället är det ni Gävlebor som oftast fångar det hela på bild och film. Ibland hinner en frilansfotograf dit. Det är vi tacksamma för.

Så nu ställer vi oss återigen frågan på redaktionen – kommer bocken att brinna? Och hur ska vi leverera en snabb nyhetsrapportering om det sker?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krönikor från SVT Gävleborgs ansvariga utgivare

Mer i ämnet