SVT/TT/Montage Foto: SVT/TT/Montage

Ett klassiskt sportlän

Uppdaterad
Publicerad

Om det ska räknas in hur mycket elitidrott som ett län kan bidra med i den tänkta regionen Svealand, så torde Gävleborgs län knipa en topplacering.

För den som gillar sport har verkligen ett stort utbud att välja mellan, framförallt vintertid, om man vill ha sport på elitnivå.

Hälsingland är svensk bandy

Det tillhör ovanligheterna att Gävleborgs län inte har minst ett lag i SM-finalen i bandy. Dock skedde det senaste gången SM-tecknen skulle delas ut, då Västerås och Villa/Lidköping gjorde upp om titeln Svenska Mästare.

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

Men innan dess får man gå tillbaka till 2001 för att finna en SM-final utan Gävleborgslag. Och de senaste 50 åren, sedan 1966 så har länet haft minst ett lag i final vid 31 tillfällen. Av dessa 31 finaler så vanns 16 av lag från vårt län. De lag som är synonyma med elitbandy från länet är: Sandvikens AIK, Söderhamn/Broberg, Bollnäs, Ljusdal och Edsbyn. Då pratar vi herrbandy.

När det gäller elitbandy på damsidan så är länets framgångar något med modesta. Men 3 SM-guld har det blivit för Sandvikens AIK sedan 1973.

Ishockey

Det fanns en tid då Gävle hade tre lag samtidigt i hockeyns högsta serie. Den som då hette Division 1 och var uppdelad i div. 1 norra och div.1 södra. I den norra divisionen spelade GGIK, eller Gävle Godtemplare som de egentligen hette. Det laget tog för övrigt ett SM-guld 1957. I samma serie spelade också, under en period i början på 60-talet, Strömsbro, även det ett Gävlelag. I den södra serien spelade ett gäng som hette Brynäs.

Vad som hände med Brynäs efter det första SM-guldet 1964 är ju, som man brukar uttrycka det,hockeyhistoria. 13 SM-guld. Det senaste 2012 då man besegrade Skellefteå med 4-2 i matcher.

Laget har aldrig åkt ur den högsta serien och numera har även Brynäs ett damlag i den högsta serien.

Fotboll

En gång i tiden så var Sandvikens IF det stora laget från vårt län. Laget har 21 säsonger i Allsvenskan. Det är därmed den klubb i  Norrland som har flest säsonger i Sveriges högsta serie i fotboll för herrar.  Första säsongen i högsta serien var 1929/1930, senaste säsongen var 1961.

Så även om laget just i dagarna har avancerat till spel i division ett så är det nu Gefle IF som är länet flaggskepp. Just nu spelar man sin 12 raka säsong i den högsta serien. Laget har av experter varit en ständig kandidat för nedflyttning, men har trots det lyckats hålla sig kvar i allsvenskan sedan 2005. Årets säsong kan dock bli den sista i den pågående sviten, då man just nu ligger på nedflyttningsplats med 5 omgångar kvar.

Innebandy

GGIK är det lag som de senaste åren lyckats bäst i innebandy. Förra året spelade man en säsong i Superligan, men blev omedelbart nedflyttade och spelar nu i Allsvenskan norra. När det gälller daminnebandy så har GGIK även där var representerade den högsta serien, men endast en säsong.

Pingis

SUIF från Söderhamn har just inlett sin 40-e säsong i den högsta serien, Pingisligan, vilket i sig är unikt.

Som nykomlingar skrällvann Söderhamnslaget under sin debutsäsong i högsta serien. Laget innehöll bland annat en ung Glenn Östh som sedemera kom att bli förbundskapten för det lag med bland andra J-O Waldner och Mikael Appelgren som slog Kina med 5-0 i en historisk VM-final 1989.

Efter det första guldet har framgångarna fortsatt för söderhamnarna. Under åren i högsta serien har man spelat 19 finaler och tagit 5 SM-guld.

Det finns mer

Det här är en del av det idrottsutbud som representerar Gävleborgs län. Det finns mer såklart. Men det får bli stoff för en annan artikel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

Mer i ämnet