Rikedomarna är borta

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs inte längre några ståtliga hälsingegårdar och träpatronerna har lämnat Gävleborg för länge sedan – idag har Gävleborg både landets högsta arbetslöshet och lägsta utbildningsnivå.

Gävleborg är landets skogtätaste län och en gång i tiden gjorde skogen tillsammans med lin och stål de båda landskapen Hälsingland och Gästrikland rika.

Spår av pengarna kan anas lite varstans, i Gävle finns stenstaden och breda esplanader, i Hudiksvall har träpatronerna satt sin prägel på staden och på Hälsinglands landsbygd finns världsarvet de stora hälsingegårdarna

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

Även i Stockholm har rikedomen från Gävleborg gjort avtryck, där finns det överdådiga privatpalatset Hallwylska som finansierades med en förmögenhet från det Hälsinglandsbaserade Ljusne-Woxna AB.

Bruken är borta men människorna är kvar

Men även om järnbruk som det i Sandviken och det i Hofors, liksom pappersbruk som det i Iggesund och det i Gävle fortfarande finns kvar är många andra av Gästriklands och Hälsinglands bruk nedlagda och Gävleborg är inte längre något rikt län utan dras tvärtom med flera tunga problem.

Gävleborg har sedan flera år landets högsta arbetslöshet, landets lägsta utbildningsnivåer, landets lägsta medellivslängd, de sjätte lägsta inkomsterna, det högsta BMI:et, och ett företagsklimat som rankas bland de sämsta.

Det är också det enda länet där antalet turistövernattningar blir färre och det län där man löper störst risk att dödas av i trafiken.

För att försöka få invånarna att känna lite stolthet över sitt län har landshövdingen Per Bill upprättat en skrytlista på 25 styrkor i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

Mer i ämnet