Foto: TT/montage

Gävleborg – en del av Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Ett län, men två landskap, det är vad som utgör Gävleborg, en del av Norrland som föreslås ingå i Region Svealand.

Sveriges 21 län föreslås ersättas av 6 storregioner. Gävleborg består av 10 kommuner i de två landskapen Gästrikland och Hälsingland. Befolkningen på 282.995 är ungefär lika stor som i de andra länen inom Region Svealand, men till ytan (18.119 kvadratkilometer) är Gävleborg nästan lika stort som Sörmland, Västmanland och Uppsala län tillsammans. Bara Dalarna är större.

Inom länet ryms både länets motor (Gävle-Sandviken i länets sydöstra del med högskola, en stor containerhamn och den globala verkstadskoncernen Sandvik) och glesbygd (Ljusdals kommun med 19.000 invånare är till ytan större än Västmanland).

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

Socialdemokratisk dominans

Vid nyår 2015 ersattes Landstinget Gävleborg av Region Gävleborg som är en sammanslagning av det tidigare landstinget och Regionförbundet Gävleborg. Politiskt domineras länet både på region- och kommunnivå av Socialdemokraterna, även om egen majoritet numera är sällsynt.

Historiskt maktskifte

I Gävle kommun inträffade ett maktskifte 2015 som redan beskrivs som historiskt. Efter valet 2014 råder en liknande mandatfördelning i Gävle som i riksdagen med SD som vågmästare, men när budgeten för 2016 skulle klubbas valde SD att stödja alliansens budget varpå de regerande kommunalråden från S, V och MP avgick. För första gången på 96 år hade därmed Gävle inte längre ett socialdemokratiskt styre.

Sjukvård till hög kostnad

Efter svåra år både på 1990-talet och början av 2000-talet så är Region Gävleborgs (tidigare landstinget) budget numera i balans, även om man har stora problem med bland annat hyrläkarkostnader eftersom det är svårt att locka nya läkare till Gävleborg.

Det finns akutsjukhus i Gävle och i Hudiksvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

Mer i ämnet