2016 års Gävlebock invigd på kvällen den 27 november 2016 Foto: Pernilla Wahlman/TT

Gävleborna får bygga årets Gävlebock

Publicerad

Den 21 oktober får Gävleborna chansen att hjälpa till att påbörja bygget av årets Gävlebock. För andra året i rad arrangeras ”Bygga Bock” på Slottstorget i Gävle.

– Att Gävleborna är med och bygger Gävlebocken känns helt rätt. Det finns ett stort engagemang och kärlek för denna världskända julsymbol i halm, säger Maria Wallberg, Gävlebockens talesperson i ett pressmeddelande

Byggandet av bocken börjar melan 12 och 14 den 21 oktober tillsammans med bockbyggarna. Då börjar man knytandet av 12 000 knutar till de 56 halmmattor som sedan används för att bygga den 13 meter höga Gävlebocken.

– Vi vill bygga vidare på det engagemang som finns kring Gävlebocken och ge alla en chans att vara en del av skapandet, säger Daniel Swärd, centrumutvecklare på Gävle Citysamverkan.

Brändes omgående

Förra årets bock invigdes på kvällen den 27 november, men blev omedelbart utsatt för ett angrepp och brann ner redan den första natten. Ett vittne uppgav tidigt att han såg gärningsmannen tända eld på bocken vid elvatiden.

Så småningom greps och dömdes en 21-årig man för brandattentatet. han dömdes för grov skadegörelse till villkorlig dom och dagsböter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.