Lisa Johansson i Gävle har vunnit ett pris för sitt examensarbete om snöröjning i Gävle. Foto: Cliff Owen/TT och Simon Röjsel

Prisas för exjobb om Gävles snöhantering

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Johansson från Gävle har fått ett pris av Sveriges Ingenjörer för årets bästa examensarbete på de svenska högskoleingenjörsutbildningarna. Hon har arbetat med hur Gävle deponerar all bortskottad snö under vintrarna.

Gävle hamn vill expandera på sikt och kommunens snödeponi kommer behöva flyttas. Gävle kommun har pekat ut fem platser som skulle kunna vara aktuella för ny deponi.

– Jag har dels utvärderat de här platserna, dels tagit fram en metod som kommunen kan använda på fler platser, om det kommer fler platser som förslag i framtiden. Jag har också velat inspirera kommunen att se snön som en resurs i stället för ett avfall, säger ingenjören Lisa Johansson som bor och jobbar i Gävle.

Snö som kylanläggning

Hon har läst högskoleingenjörsprogrammet för miljöteknik på Högskolan i Gävle.

Om du får bestämma – hur ska Gävle hantera sin snö?

– Jag skulle vilja att de gör en ordentlig utredning inför deponiflytten, för att se om man kan använda snön till något.

Om du får drömma drömmer du om en utredning?

– Ja, i dag gör man ju inte ens det. Men får jag bestämma helt själv ska snön användas till ett kylsystem, till exempel vid sjukhuset eller en industri. Och sedan ska det smälta vattnet renas och återinfiltreras i åsen till dricksvatten. Det kommer inte lösa vattenbristproblemet i Gävle men det är ändå ett sätt att väva ihop våra problem och våra resurser.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.