Stefan Olsson slutar som verksamhetsledare för Missing People Gävleborg. Foto: SVT/privat

”Glädjetjutet väckte hela Bollnäs”

Uppdaterad
Publicerad

Han har varit verksamhetsledare för Missing People Gävleborg sedan årsskiftet 2016. Nu lämnar Stefan Olsson uppdraget, men tar med sig många fina och starka minnen.

– Organisationen har vuxit enormt. Och vi blir bättre och bättre för varje sökinsats, säger Stefan Olsson, verksamhetsledare för Missing People Gävleborg.

Det märks tydligt att han är stolt över sitt jobb och sina kollegor. Och kanske också känner han lite vemod nu när han i augusti slutar sitt uppdrag för en flytt till Stockholm.

Många försvinnanden 2015

– De här åren har varit fantastiska, säger Stefan Olsson.

Han har varit verksamhetsledare sedan 2016 och han kommer särskilt ihåg en händelse.

– 2015 hade vi många försvinnanden i Gävleborg. Som mest tre på en vecka. Två av dem slutade tyvärr med tråkiga utgångar. Men det tredje försvinnandet slutade gott.

”150 frivilliga och vi sökte hela natten”

Det var sommarnatt i Bollnäs när larmet om den försvunna tjejen kom in. Missing People mobiliserade snabbt en stor styrka och var på plats för att söka.

– Vi var nog 150 frivilliga och vi sökte hela natten. Hon hittades av en av våra patruller på lördagsmorgonen och det glädjetjutet, det väckte nog hela Bollnäs, säger Stefan Olsson.

Belöningen kommer från anhöriga

Missing People är en frivillig och ideell organisation, så det är inga pengar inblandade i det hela. Men man får betalning på andra sätt.

– De kramar och den tacksamhet man får från anhöriga är den belöning vi får. Och glädjen när det slutar bra, den kommer jag alltid att ha med mig, säger Stefan Olsson.

Missing People

Den frivilliga organisationen bildades 2012 i Göteborg

Det finns ett tjugotal avdelningar runt om i landet. Gävleborgsavdelningen har funnit sedan 2013.

Kärnan i Missing People är alla frivilliga personer som ger av sin tid för att hjälpa till i sökandet efter försvunna personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.