Göransson Arena i Sandviken kostar skattebetalarna 10 miljoner om året Foto: SVT

Göransson Arena kostar Sandvikens skattebetalare 10 miljoner om året

Publicerad

Göransson Arena i Sandviken var en gåva av Göranssonska stiftelserna. Men även om kommunen inte behövde betala för bygget så har arenan varit allt annat än gratis genom åren.

Göransson Arena är inte bara en hall för bandy. Stiftelserna bakom gåvan ställde som krav att arenan ska vara till för barn, sjuka och handikappade. Dessutom får bandylagen i Sandviken nu och då maka på sig för att ge plats för konserter, mässor och annat.

10 miljoner back  varje år

Men trots alla arrangemang blöder Göransson Arena AB. Sedan invigningen 2009 går bolaget som ägs av kommunala Sandvikens Stadshus AB med omkring 10 miljoner i förlust varje år. Men är det rätt att skattebetalarna ska betala?

– Man kan väl säga att all idrottslig verksamhet kostar pengar. Vår kultur- och fritidssektor kostar oss 130 miljoner om året. Och i det ligger i år också Göransson Arena, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S) som dessutom är styrelseordförande i Sandvikens Stadshus AB.

Glad för gåvan trots dyra driftskostnader

De arton bandyhallar som byggts i landet varierar kraftigt i byggkostnad och Göransson Arena hör tillsammans med till exempel anläggningarna i Vänersborg och Lidköping till de dyrare. Att uppföra arenan i Sandviken beräknas ha kostat 230 miljoner kronor, att jämföras med de 34 miljoner som bandyhallen i Edsbyn kostat att bygga. Men även om en påkostad arena som den i Sandviken är dyr i drift ångrar inte kommunalrådet att man tagit emot gåvan.

– Vi är glada att vi fick arenan av Göranssonska stiftelserna. Jag tror inte att kommunen hade byggt en sån arena för så mycket pengar, säger Peter Kärnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.