”Edsbyborna har en vilja och kraft till att vara först med mycket” – så gick det till när Edsbyn byggde hallen som gjort bandy till inomhussport. Foto: SVT

Så gick det till när Edsbyn byggde hallen som gjort bandy till inomhussport

Uppdaterad
Publicerad

När herrarna och damerna premiärspelar i bandyns elitserier i bandy på fredag och lördag spelas de flesta matcherna under tak, men så har det inte alltid varit. För att ta reda på hur det gick till när bandyn förvandlades till inomhussport får man förflytta sig omkring tre mil västerut till Edsbyn. 

– Edsbyborna har en vilja och kraft till att vara först med mycket och det finns en enorm sammanhållning, säger Josef Höbenreich som är ordförande i Arenabolaget och var med när idén om hallbygget tog form.

Isanläggningen drabbades av översvämning

Det började för 20 år sedan när den gamla isanläggningen på Ön hade skadats av översvämning. Planen behövde åtgärdas och ortens företagare startade ett Arenabolag där Edsbyborna köpte aktier.

Vid invigningen 2003 saknade bygget väggar men steg för steg färdigställdes trähallen som i folkmun fick namnet bandykyrkan, lämpligt nog för en ort som förknippas med kyrkor, trä och industri.

Startade bandyhallsrace

Efter Edsbyns pionjärsatsning som dessutom parades med stora sportsliga framgångar med fem raka SM-guld började det byggas hallar runt om i bandysverige.

I dag står 18 hallar brukbara i landet. Förutom att det också börjat byggas i Göteborg och Bollnäs planeras hallar på ytterligare några orter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.