Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför fungerar Hälsinge marknad så bra – hör knallar och tivoliägare. Foto: Lari Honkanen/SVT

Anrika Hälsinge marknad går mot strömmen

Publicerad

Medan många andra marknader i landet krymper, står Hälsinge marknad stadigt. Antalet knallar växer med 25 fler än ifjol.

Thomas Abrahamsson från Växjö, har jobbat 36 år som knalle. Han tror att anledningen varför Hälsinge marknad går bra har att göra med gamla traditioner och att folk vill behålla dem.

– För om folk tycker att det är roligt att komma hit, så får vi mer kunder och då blir det fler knallar och större evenemang, säger han.

– Den här marknaden har väldigt många år på nacken och därför går den tillräckligt bra, säger Cear Flores, som sålt på Hälsinge marknad sedan 2015.

Tradition sedan 1500-talet

Hälsinge Marknad har sina traditioner tillbaka till det tidiga 1500-talet. Men vid Lillfjärden finns det belägg för en höstmarknad från 1640-talet, då med placering vid Kotorget. Här blev den kvar till 1991, då den hamnade vid sitt nuvarande läge efter Drottninggatan bort till Glysisvallen.

Under de här åren har marknaden ställts in 1939 och under pandemiåren 2020 och 2021.

Källa: Hälsinge Marknad/Lennart Ersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.