Hanna Östlund, sjuksköterska, är en av dem som inte gillar att semestrarna är hotade och hon är inte beredd att skjuta på sin semester till i höst. Foto: Arkivbild/SVT

Sjuksköterskan Hannas semester är hotad

Uppdaterad
Publicerad

Personalen i vården väntar fortfarande på besked om sina semestrar. Hanna Östlund, sjuksköterska i hjärtsjukvården, är en av dem som inte gillar att semestrarna är hotade och hon är inte beredd att skjuta på sin semester till i höst.

– Inte som jag tycker nu. Jag har mina barn som jag gärna vill träffa i sommar när de är lediga, säger Hanna som även är förtroendevald i Vårdförbundet Gävleborg.

– Dessutom har den här våren varit ansträngande för all personal. Många är trötta både fysiskt och psykist. Vi behöver våra semestrar.

Coronaviruset i Gävleborg

Hur mycket en flytt av en semestervecka skulle vara värd i reda pengar, kan hon inte säga.

– Det är upp till var och en vad som är rimligt. Arbetsgivaren måste hitta en kompensation där de får frivilliga som vill ha semester i oktober istället för i sommar.

Van att vänta

Hon, och övrig vårdpesonal, är vana att vänta på semesterbesked in i det sista. I år är planeringen senare än vanligt eftersom personalläget är extra ansträngt och behovet av kompetens stort på grund av coronaläget.

Hanna tycker att regionen bör ge besked så fort som möjligt.

– Vi vill veta minst en månad innan så att vi kan planera med familjen. Många av oss har barn i barnomsorg och de vill också ha besked.

Är det rimligt att vårdpersonal har semester i sommar?

– Ja, det tycker jag det är. Det är arbetsgivarens skyldighet att ha så pass mycket personal i vården att vi får den lagstadgade semester vi har rätt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet