Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här blir ett visir till. ”Det är ett litet våffelmönster”, säger Joesphine Rydberg, vid Region Gävleborgs kulturenhet. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Här är Region Gävleborgs egen visirfabrik

Publicerad
Kulturenhetens 3D-skrivare har fått ställa om till att bli visirfabrik i coronatider. Tillsammans med andra kreatörer från hela länet levereras 100 stycken om dagen till sjukvården.

Lager för lager bygger 3D-skrivaren upp skalmen till skyddsvisiret. Ritningen kommer från internet där den har delats fritt världen över, så gör man inom 3D-skrivarrörelsen.

Produktionstakten för en skrivare är dock blygsam, men just nu kan Region Gävleborgs egen, tillsammans med flera andra aktörer som äger skrivare i länet, tillverka sammanlagt 100 visir om dagen.

– Nu är det här inte en rolig situation, men det är en tillfredsställelse att se att den här gemensamma utvecklingen tas till vara och kommer till användning, säger Josephine Rydberg, verksamhetsutvecklare om Region Gävleborgs kulturenhet.

Får användas i sjukvården

Visiren har godkänts av Region Gävleborgs personal, och Arbetsmiljöverket har beslutat att inte straffa arbetsgivare som använder skyddsutrustning som inte har den Europeiska CE-märkningen.

– Arbetsmiljöverket välkomnar initiativ för att möta bristen på personlig skyddsutrustning men det får inte ske på vårdpersonalens bekostnad. Den skyddsutrustning som används inom hälso- och sjukvården ska vara säker och ge ett ändamålsenligt skydd. Speciellt under rådande omständigheter vill vi måna om vårdpersonalens hälsa och säkerhet, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet