Här skedde utsläppen av biooljor år 2020. Foto: Google Maps

Nya oljeutsläpp från fartyg runt Sverige – här skedde de

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen upptäcker nya oljeutsläpp runt Sveriges kust. Det kan handla om tallolja, biodiesel samt andra kemikalier och vegetabiliska oljor. Enligt Kustbevakningen uppgår den typen av utsläpp nu gemensamt nästan till en tredjedel av alla utsläpp som upptäcks till havs.

Tidigare har Kustbevakningen främst arbetat med olagliga utsläpp av mineraloljor, som kan användas för att framställa till exempel bensin och asfalt. De utsläppen har minskat i takt med att övervakning med satellit och flyg blivit bättre. Men nu ökar utsläppen alltså av andra oljor, som till exempel tallolja.

I vissa fall är de nya utsläppen till havs också lagliga utifrån det internationella FN-regelverket IMO, som Sveriges lagstiftning bygger på. Det kan då handla om att tankfartyg släpper ut dessa ämnen i samband med att de gör rent sin tankar till havs. Utsläpp vid tankrengöringen utförs när fartyg ska byta last, från en produkt till en annan och för att inte olika produkter ska blandas.

– Vi kan inte avgöra i vilken omfattning utsläppen är lagliga eller ej men helt klart är att det finns utsläpp som vi tydligt misstänker är lagliga likväl som utsläpp vi tydligt misstänker är olagliga, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer