Hedersmotivet allt tydligare anser Gävleadvokat

Uppdaterad
Publicerad

På rättegångens andra dag om kidnappningsmordet fokuserade åklagarna på att klarlägga kvinnans roll i kidnappningen och mordet på den 23-åriga Sundsvallsbon.

En stor del av förhandlingen kretsade kring telefoner. Var olika telefoner befunnit sig, vem som har ägt dom, vem som har ringt till vem och vad som sagts.

Det är ett omfattande och detaljerat utredningsmaterial som åklagarna nu presenterar. För att knyta de åtalde till bortrövandet och mordet på den 23-årige mannen. Ett fall som åklagarna menar är hedersrelaterat.

23-åring bortrövad i Gävle

Expert på hedersproblematik

Gävleadvokaten Gunilla von Wachenfeldt är expert på hedersrelaterat våld och har suttit med under rättegångens start.

– Mönstret är väldigt tydligt, att det handlar om hedersrelaterat förtryck och hedersnormer. Det visar sig inte minst genom att det är så många som är åtalade, menar hon.

– Vi har ju fått höra åklagarna spela upp telefonsamtal mellan de åtalade  och det är tydligt att man planerat att döda den 23-årige mannen långt tidigare.

– Vad är det du har hört idag som pekar på att det är hedersrelaterat?

– Det handlar om samtalen, där man kallar 23-åringen för en hallick och där man hela tiden utmålar honom som en hemsk person.  Där det också framkommer att ett krav för att kvinnan, som hade ett förhållande med 23-åringen, ska kunna komma hem igen, är att han dödas.

– Just det tolkar jag som att deras relation helt enkelt inte har varit tillåten av familjen. Det är ju dessutom så många inblandade, många som har känt till det här brottet, säger Gunilla von Wachenfeldt.

Rättegången fortsätter under torsdagen och SVT Nyheter Gävleborg direktrapporterar från rättssalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet