Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hemtjänstpersonal i Bollnäs larmar om arbetssituationen – se Hanna Lundgren berätta om hur hon som undersköterska har det på jobbet.

Hemtjänstpersonal i Bollnäs larmar igen: ”Väldigt stressig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste tiden har det kommit flera larm om att hemtjänstpersonal i Bollnäs är missnöjda med sin arbetssituation och inte mår bra. Och en stor anledning är att det saknas personal. 

– Telefonen ringer i stort sett alla lediga dagar, säger undersköterskan Hanna Lundgren. Och även om hon håller med om att den pågående pandemin är en starkt bidragande skäl till den stressade situationen just nu så menar hon att det ligger annat bakom.

Psykisk ohälsa

Redan i oktober berättade SVT Gävleborg om att hemtjänstpersonal i Bollnäs kände sig kände stor oro och stress. Då över att kommunen börjat införa autoschema. Och problemen tycks alltså ha fortsatt.

–Jag tänker att det ännu mer handlar om psykisk ohälsa på grund av arbetssituationen.

Enligt Hanna Lundgren, som också är skyddsombud, drabbas inte bara personalen i verksamheten utan även administrationen.

Politikern: Hjälper till med rätt prioriteringar

Erika Engberg (S) som är ordförande i kommunens socialnämnd menar att det de i första hand kan göra som arbetsgivare är att stödja chefer och personal i att göra rätt prioriteringar i det akuta läget.

– Se till att det finns skyddsutrustning och att arbetsmiljön är någorlunda, säger Erika Engberg (S).

I klippet hör du hur Hanna Lundgren och Erika Engberg ser på möjliga lösningar på bemanningsproblematiken på lång sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer