Hofors styrs fortsatt av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Från vänster: Torbjörn Nordström (L), Hayat Karimi (S) och Hans Larsson (C)

Hofors styrande partitrio fortsätter – men nu i minoritet

Uppdaterad
Publicerad

Den nya politiska ledningen i Hofors är klar – det blir samma partier som förra mandatperioden som ska styra kommunen: S, L och C. Men nu får de styra i minoritet.

På onsdagskvällen gick Hofors nya kommunledning ut med ett pressmeddelande. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna fortsätter sitt samarbete från tidigare mandatperiod.

Skillnaden nu är att man samlar 15 mandat av 31, eller 47,5 procent av rösterna. Det innebär minoritetsstyre.

Söka majoriteter

– Vi väljer att tillsammans försöka styra kommunen i minoritet då vi ser goda möjligheter att vara ett stabilt styre som i viktiga frågor får lyssna både till höger och vänster för att söka majoriteter i arbetet för Hofors kommuns bästa, säger Hayat Karimi (S) i pressmeddelandet.

Torbjörn Nordström, Liberalerna, säger att man vet att Hofors kommun står inför en mandatperiod med kraftiga besparingar för att få kommunens ekonomi i balans.

– Av denna anledning så anser vi att kommunen i detta läge är i behov av en stabil politik och att denna politik tryggast kan göras av mittpartierna Liberalerna, Centern och Socialdemokraterna, säger Torbjörn Nordström.

Stabil ekonomi

Hans Larsson, Centerpartiet:

– Vi vill arbeta framåt för en stabil ekonomi i kommunen. Vi har inlett ett arbete att få ekonomin i balans. Vi har kommit långt och det behövs mycket mer. En stabil ekonomi behövs för att kunna utveckla kommunen framåt, säger Hans Larsson, C.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Gävleborg

Mer i ämnet