Nu prövar Högsta domstolen hovrättens dom i det uppmärksammade fallet med Jeanette Bergström Foto: SVT

Högsta domstolen prövar domen i fallet Jeanette

Uppdaterad
Publicerad

Först dömdes Jeanette Bergströms sambo för mord av Hälsinglands tingsrätt till livstids fängelse. Hovrätten ändrade domen till synnerligen grov misshandel och sju års fängelse. Nu ska Högsta domstolen (HD) pröva delar av domen.

Det är efter ett ovanligt långt funderande som HD har beslutat sig för att ge prövningstillstånd i fallet Jeanette Bergström. Men domstolen kommer inte att pröva hela domen utan bara själva rubriceringen av brottet.

Överraskade

– Jag är positivt överraskad eftersom HD bara prövar en bråkdel av de domar som överklagas dit, säger åklagare Birgitta Fernlund i en kort kommentar till SVT Gävleborg.

Riksåklagaren yrkade i sitt överklagande till HD att mannen skulle dömas till livstids fängelse för mord.

– Det här kom som en totalt överraskning. Jag hade hoppats att få yttra mig till domstolen innan de fattade beslut, säger advokat Jan Nyman som är den dömde mannens försvarare.

Hoppas på förhandling

Jan Nyman hoppas på att målet kommer att avgöras genom en ny huvudförhandling i HD.

– Det är min förhoppning. Men det är ju helt upp till domstolen, säger han.

– De gånger som Högsta domstolen ger ett prövningstillstånd för ett brottmål är det ofta fråga om ett partiellt prövningstillstånd eftersom flera omständigheter är ostridiga, säger Emelie Hansell, justitiesekreterare på HD.

Det är oklart när målet kommer att avgöras, troligen någon gång i höst. Det som närmast följer är att HD begär in yttrande från försvar och åklagare.

Detta har hänt i fallet Jeanette

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kan du se vad som har hänt i fallet med Jeanette Bergström. Foto: Tor Jonsson/SVT

Högsta domstolens viktigaste uppgift är att genom sina avgöranden i konkreta mål skapa prejudikat, som kan få betydelse som vägledning för hur liknande fall i framtiden ska bedömas av de allmänna domstolarna och av rättslivet i övrigt. Denna uppgift brukar kallas Högsta domstolens prejudikatbildande funktion.

Högsta domstolen prövar överklaganden av Mark- och miljööverdomstolens, Patent- och marknadsöverdomstolen samt hovrätternas domar och beslut.

För att Högsta domstolen ska pröva målet krävs i regel att Högsta domstolen först har lämnat prövningstillstånd. Högsta domstolen får in drygt 7 500 överklaganden per år som kräver prövningstillstånd. Av dessa får drygt 100 prövningstillstånd.

Källa: domstol.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.