Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ricardo och Dennis Forsman har bråda dagar på bilskroten i Hedesunda efter översvämningarna och skyfallen i Gävleområdet. En av bilarna som skrotas är SVT:s reporters egna bil. Foto: Anders Sundin/SVT

Efter översvämningarna i Gävleområdet – högtryck på bilskroten i Hedesunda

Uppdaterad
Publicerad

Bilskroten i Hedesunda har tagit in extrapersonal för att hinna hämta och demontera bilar som blivit förstörda av det stora ovädret i Gävleområdet i mitten av augusti. Bilar som nästan är nya skrotas.

– Det här är en Mercedes från 2014, här en hyfsat ny cabriolet av samma märke och den här Kian som är en elbil har bara gått tre-fyra mil, säger Ricardo Forsman som är platschef på Ekmans bilskrot i Hedesunda när vi går omkring på skrotupplaget på gården.

Nästan nya bilar skrotas

Det är flera nästan nya bilar som står och väntar på att plockas i sär. Från att normalt hämta ungefär fyra bilar i veckan har man kört hit 25 extra och 30 står och väntar på att hämtas i nuläget. Och det är alltså bara den här bilskrotens uppdrag.

– Vi har varit tvungen att ta in extrapersonal för att hinna med allting, det är klart att det är bra för oss på ett sätt, men det är sorgligt att se så nya bilar som egentligen är oskadda måste demonteras och skrotas. Det är styrboxar och sådant med elektronik som gör bilen obrukbar, säger Ricardo Forsman.

Vatten förstör det mesta

I många fall räcker det med att vattnet letar sig över tröskeln till dörren för att bilen ska vara obrukbar, då kan skroten plocka och återanvända delar. Där hela bilen stått under vatten är det annorlunda.

– Den här Volvo V60:n har stått helt under vatten mitt i Gävle, den var full med lera och skit, det kan ha varit avloppsvatten som kommit in. Det enda vi kan rädda är dörrarna och skärmarna. Säten, instrument och annat får vi bara slänga, säger Forsman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet