”Vi vet att ett tiotal män ska ha medverkat”, säger Christina Hildebrand, åklagare. Se henne berätta hur några av de misstänkta har identifierats. Foto: Tobias Nilsson/Hannes Forsell/SVT

Högt uppsatt politiker i Gävleborg tar timeout efter misstankar om grov våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En högt uppsatt politiker i Gävleborg är misstänkt för grov våldtäkt och har nu tagit en timeout från politiken. Våldtäkten ska ha skett i en ort i Hälsingland i maj förra året. Det är genom en film som polis och åklagare har kunnat identifiera ett antal misstänkta.

Fyra personer är misstänka för grov våldtäkt, varav tre är häktade. De häktade är hemmahörande i Hälsingland, Västernorrland och Dalarna. Den politiker i Gävleborg som är misstänkt är inte häktad. Det är genom en film som polis och åklagare har kunnat identifiera ett antal misstänkta.

– Vi har bra ansiktsbilder på ett antal personer. Vi vet att ett tiotal män ska ha medverkat, säger Christina Hildebrand, åklagare.

Hur ställer sig de misstänka till anklagelserna?

– Alla misstänkta har nekat till brott, men några har vidgått att de har närvarat, säger Christina Hildebrand.

Tagit timeout

Den politiker i Gävleborg som är misstänkt för grov våldtäkt har tagit en timeout från politiken.

– Det misstänkta brottet är oerhört allvarligt. På inrådan av mig har han tagit en timeout från politiken. Han ska inte ha något med politiken att göra tills det här är utrett, säger partiets officiella talesperson.

SVT Gävleborg har sökt den misstänkte politikern, men inte lyckats nå honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.