Foto: Arkivbild/SVT

Arizona Chemical frias igen

Uppdaterad
Publicerad

I dag fastställde Hovrätten tingsrättens dom mot Arizona Chemical vilket betyder att bolaget frias ännu en gång.

För fyra år sedan sprack en cistern tillhörande Arizona Chemical, och 800.000 liter råtallolja rann ut i Söderhamns skärgård. Bolaget anklagades för miljöbrott, men friades av Hudiksvalls tingsrätt som ansåg att bolaget inte uppsåtligen eller av oaktsamhet gjorts sig skyldig till det som inträffade. Även Hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall går nu på tingsrättens linje och friar bolaget.

Kammaråklagare Christer B Jarlås är förvånad över domslutet.

– Jag trodde att det skulle bli en fällande dom. Det är olyckligt att företag som vilseleder myndigheterna kan gå fria i så här allvarliga fall. Miljölagstiftningen fungerar inte som den är tänkt och borde ses över. Hovrätten för nedre Norrland har ogillat samtliga miljörättsmål under en längre tid, säger han.

Oaktsamma eller inte?

I dagens dom går det bland annat att läsa att hovrätten ska bedöma om bolaget har varit oaktsamt genom att de har struntat i att vidta vissa åtgärder. ”Bedömningen av det straffbara i själva passiviteten får ske utifrån vad som gäller för verksamheten i form av tillstånd, villkor, branschpraxis, krav på kunskap och ett i övrigt insiktsfullt och förståndigt agerande eller uppträdande.”

Valt bort metoder

Åklagaren däremot har i hovrätten framhållit att oaktsamheten har bestått i att Arizona Chemical har valt bort samtliga tillgängliga metoder för att minimera risken för att olja skulle spridas i mark och vatten. Men detta höll alltså inte hovrätten.

Christer B Jarlås tror inte att domen kommer att överklagas.

– Det är inte jag som tar ställning till det, det gör Riksåklagaren. Men det här är inget typiskt mål som brukar överklagas till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.