Krögaren Sara Eriksson hoppas på en varm april. Foto: Bizz Sjöblom/SVT

Klart: Uteserveringarna i Hudiksvall öppnar en månad tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Precis som förra året tillåter Hudiksvalls kommun uteserveringar att öppna 1 april istället för 1 maj. De väljer även att slopa arrendesavgiften för april. Krögaren Sara Eriksson välkomnar beslutet, men tycker kommunen kan göra mer.

– Just den här sommaren tycker jag att alla krögare borde få fri arrende, säger Sara Eriksson.

– Vi har fått en hel del förfrågningar, och jag tror att det är väldigt många fler som kommer att ta möjligheten att öppna uteservering tidigare i år, säger Annika Huber (S), ordförande i tekniska nämnden i Hudiksvalls kommun.

Hon berättar att kommunen fattat beslutet för att stötta de lokala restaurangerna, och för att fler människor ska få möjlighet att umgås säkrare.

Krögare välkomnar beslutet

Krögaren Sara Eriksson är positiv till att kommunen åter igen väljer att tillåta uteserveringarna öppna en månad tidigare. Hon berättar att det tar cirka två till tre veckor för henne att bygga upp sin uteservering, och att det här beslutet gör att hon är redo för när värmen kommer.

Att arrendeavgift slopas för april tycker hon är bra, men tycker också att kommunen borde göra mer för att stötta det lokala restauranglivet.

– Det minsta kommunen kan göra vore att ge fri arrende över sommaren, för att så många restauranger som möjligt ska överleva.

I nuläget har Hudiksvalls kommun inga planer på att slopa arrenderavgiften för hela sommaren.

2020 beviljade Hudiksvalls kommun 23 stycken restauranger att använda allmän plats för uteserveringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.