Foto: Markus Dahlberg/SVT

Olika tolkningar av alkoholstopp upprör: ”Skapar trängsel”

Uppdaterad
Publicerad

Efter alkoholstoppet klockan 20.00 måste gästerna lämna lokalen, enligt Folkhälsomyndigheten, men några kommuner låter nu gäster sitta kvar. Hotell-vd:n Maria Tallén vill att Gävle kommun tar efter. Att tvingas utrymma lokalen blir problematiskt, menar hon.

– Vi får mycket fler gäster under en kortare tid, säger hon.

Det tillfälliga förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20.00 på krogen som just nu gäller till och med 28 februari tolkas olika runtom i landet.

De flesta kommuner tvingar krögarna att tömma lokalen på gäster i en timme om man vill öppna igen och servera alkoholfritt, medan några andra har börjat låta gästerna sitta kvar. Bland annat i Östersund och Katrineholm.

Coronaviruset i Gävleborg

”Orimligt”

I Gävle har kommunen undersökt frågan men kommit fram till att gästerna måste utrymmas, annars bryter man mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kommunalrådet Helene Åkerlind (L) har uppvaktat Länsstyrelsen och sina riksdagspolitiker om att det just nu är otydliga regler.

– Det är orimligt att man riskerar att många gör olika, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet