Nu har influensan nått Gävleborg. Foto: isabell Höjman/TT

Influensan har nått Gävleborg – 62 fall

Publicerad

Influensan har spridit sig till länet och 62 fall är bekräftade från laboratorium. Flera personer har blivit så sjuka att de behövt sjukvård.

– Influensan har börjat sprida sig i de norra delarna av landet och i Gävleborg. Vi vet inte hur stor spridning vi får, men vi vet att det framförallt är svininfluensan som orsaker sjukdom i Sverige nu, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare Region Gävleborg.

Nu finns vaccin igen

De som tillhör en riskgrupp och som inte redan är vaccinerad rekommenderas att vaccincera sig. Om det finns vaccin kvar så kan även de som inte tillhör de primära riskgrupperna erbjudas vaccination.

Fem vårdas på intensiven

Hittills har 36 personer fått sjukhusvård, varav fem av dessa har vårdats på intesivvårdsavdelning.

– Ingen av de som vårdas på intensivvårdsavdelningen verkar vara vaccincerad mot influensa, så vitt vi vet. Alla hör till en riskgrupp för att få svår sjukdom av influensa, säger Signar Mäkitalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.