Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Hanna Ekman Johansson om vad som är specialanpassad kost. Foto: SVT/TT

Inga ingredienser får hamna fel: ”Skulle vara förödande”

Uppdaterad
Publicerad

Vilket slags anpassad kost som olika elever behöver varierar stort. Men säkerheten står alltid i centrum – inga ingredienser får hamna fel.

– Vi har glutenfri mat, det kan vara att man inte tål vetestärkelse. Eller kan handla om fisk eller sojaprotein, nämner Hanna Ekman Johansson, kostekonom, som exempel.

– Då handlar det om att byta ut ingredienser mot något annat.

Säkerhet är viktigt

De kockar som arbetar med specialkost är lika många i dag som innan kravet på intyg infördes. Vinsten är inte främst ekonomisk, utan att kockarna kan ägna all tid åt de elever som har verkliga medicinska behov av anpassad mat.

”Kolla, kolla och dubbelkolla”

Säkerheten står i centrum för matlagningen.

– Det handlar om att kolla, kolla och dubbelkolla, säger Mahiar Beigi, köksmästare och ansvarig för specialkosten i Sandviken, om vikten av att vara noggrann med ingredienser.

Skulle något ämne eller en ingrediens hamna fel skulle det kunna få allvarliga konsekvenser för eleven som får i sig fel mat.

– Det skulle kunna vara förödande faktiskt, säger Mahiar Beigi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer