Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att kräva läkarintyg för specialkost gör att kockarna kan ägna mer tid åt dem som verkligen behöver den, tycker Maria Eriksson, kostchef. Foto: TT/SVT

Införde läkarintyg som krav – specialkosten minskade i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Gävleborgs län kräver numera läkarintyg eller utdrag från en patientjournal som styrker det medicinska behovet för att en elev ska få anpassad mat, så kallad specialkost.

Sandviken är en av dem. Förändringen genomfördes för tre år sedan.

– Vi såg att det blev mer och mer specialkost. Och det är klart att det blev reaktioner i början, säger Maria Eriksson, kostchef.

Stabil effekt

Men efter den första negativa reaktionerna i anslutning till att kravet infördes har klagomålen uteblivit. Däremot har effekten av kravet på antalet portioner som serveras varit tydlig, och även hållit i sig över tid.

– Vi serverar 15 procent färre portioner med specialkost nu. Att kräva läkarintyg för specialkost gör att kockarna kan ägna mer tid åt dem som verkligen behöver den, tycker Maria Eriksson.

I klippet berättar Maria Eriksson mer om specialkost i Sandvikens skolor.

Varje kommun bestämmer självständigt vilka krav man ställer på intyg, och för vilka intoleranser man vill ha intyg. Information om detta finns ofta på kommunernas hemsidor. Sandvikens kommun vill se journalutdrag, läkarintyg eller intyg från dietist för nedanstående behov:

  • Gluten
  • Mjölkprotein
  • Ägg
  • Sojaprotein
  • Fisk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer