• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingen felparkerad elsparkcykel har samlats in i Gävle men då kan det bli dags, enligt Johan Larsson, enhetschef på kommunen: ”Gäller även privata”. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Felparkerade elsparkcyklar i Gävle flyttas inte – trots nya lagen

Publicerad

Sedan 1 september är det förbjudet att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbanor och kommunerna har rätt att samla in dem om de lämnas där. Trots det har Gävle kommun, där flera uthyrningsföretag etablerat sig, inte utnyttjat möjligheten.

– Vi har inte hunnit få resurserna än, säger Johan Larsson, enhetschef på kommunen.

I bland annat Malmö har kommunen börjat beslagta felparkerade elsparkcyklar som ägaren sedan får hämta ut mot en avgift.

I Gävle är ambitionen att en sådan organisation ska vara på plats till våren 2023. Just nu finns tre etablerade uthyrare, varav en är polisanmäld av kommunen, och ett annat företag – Bird – meddelar att man lägger ned sin verksamhet i Gävle och resten av landet.

Parkering på anvisade platser

Kommunen behöver också bestämma var elsparkcyklarna ska få parkera. I centrala Gävle vill kommunen ha särskilda platser att anvisa till medan det i ytterområdena är oklart hur upplägget blir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elsparkcyklar i Gävle

Mer i ämnet