Ingen överklagan om transformatorn – ledningar kan behöva dras över fastigheter

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall tänker inte överklaga den avslagna dispensen om att få bygga en transformatorstation innehållande 220 000 liter olja på Gävles dricksvattentäkt. Stationen behövs för att förse Microsofts serverhallar, som är under uppbyggnad. Nu tittar Vattenfall istället på en ny plats, utanför vattentäkten. Då kommer längre ledningar att behöva dras över flera fastigheter.

Länsstyrelsen avslog Vattenfalls dispensansökan. Inom Gävle kommun valde en majoritet av politikerna att yrka på en godkänd dispens efter att de gått emot sina egna tjänstemän, som varnade för riskerna med transformatorstationen.

Ansökan orsakade även protester utanför Länsstyrelsens byggnad i Gävle.

Microsofts etablering i Gästrikland

Vattenfall planerar nu att bygga transformatorstationen utanför vattenskyddsområdet, men det kommer att innebära att elledningar behöver dras över flera privata fastigheter. Dessutom blir möjligheten att leverera el till Microsoft försenad.

SVT har sökt Microsoft i en intervju. Det får vi inte, men via mejl svarar de följande:

Vi förväntar oss inte att avslaget på dispensansökan kommer påverka vår tidplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet