Beslutet om vindkraftsetablering på Storgrundet dröjer efter att ärendet återremitterades under måndagens fullmäktigemöte. Foto: TT/Fredrik SandbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inget beslut om vindkraftsveto på Storgrundet i Söderhamn – mer dialog med medborgarna behövs

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget beslut i kommunfullmäktige i Söderhamn om en eventuell vindkraftspark på Storgrundet utanför Storjungfrun. Moderaterna menar att det behövs mer dialog med medborgarna och fick igenom en minoritetsåterremiss.

Vindkraftsavgörandet låg tidigt på ärendelistan och efter en timmes debatt yrkade Lars Stål (M) att ärendet skulle återremitteras.

– Vi vill i första hand att ärendet återremitteras och i andra hand yrka att inte tillstyrka etableringen och istället använda det kommunala vetot och säga nej till den här etableringen, sa Lars Stål och läste upp yrkandet där han anser att dialog med medborgarna över den tänkta etableringen av vindkraftsanläggningen saknas.

Tydligare beslutsunderlag

– Vi anser att dialoger behöver genomföras och resultatet av dessa redovisas i beslutsunderlaget inför fullmäktiges ställningstagande, säger han.

Han menar att det inför ett beslut måste finnas uppgifter om hur bland annat friluftslivet, fiskenäringen, turismnäringen, näringslivet, arbetstillfällen och värdet på bostäder påverkas av en vindkraftsetablering på Storgrundet.

Fler samråd

När det blev dags för omröstning röstade 18 av 48 närvarande ledamöter för återremiss. Förutom M-ledamöterna även ledamöterna från L och SD, samt en av KD-ledamöterna.

Övriga partier röstade för att frågan skulle avgöras på måndagskvällen.

Söderhamns kommun ska nu se över om det är kommunens uppgift att hålla samråd eller om det är vindkraftsbolaget, WPD Offshore, som ska hålla fler och fördjupande samråd.

Uppskov hos domstolen

Att ställningstagandet skjuts fram innebär sannolikt också att kommunen måste söka uppskov hos Mark- och miljödomstolen i Östersund. Kommunen har i nuläget fram till mitten av december på sig att komma med ett beslut till domstolen.

När Söderhamns kommun kan fatta beslut om vindkraften på Storgrundet är just nu oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet