Mordhotet mot en c-politiker är ett allvarligt hot mot demokratin, menar Magnus Svensson, regionråd och gruppledare för Centerpartiet i Söderhamn. Foto: Lari Honkanen/SVT

C-politiker mordhotad – tog ställning för vindkraft på Storgrundet

Uppdaterad
Publicerad

En centerpolitiker har mordhotats via en kommentar på Söderhamnscenterns Facebooksida. Hotet har polisanmälts.

– Det är inte bara otrevligt, det är ett allvarligt hot mot demokratin, säger Magnus Svensson, regionråd och gruppledare för Centerpartiet i Söderhamn till SVT Nyheter Gävleborg.

”Jag hoppas att du bara råkade copypastea en faksimil i en artikel och inte på allvar menar att du vågar stå upp för dylikt tankesätt. För om det är det sistnämnda alternativet så är ditt liv i omedelbar fara. Lite som en upplysning bara”.

Så skriver en person i en kommentar till Söderhamncenterns inlägg om hur de har tagit ställning för vindkraftparken på Storgrundet. Det här var Helahälsingland.se var först med att berätta.

Händelsen är polisanmäld

I kommentaren skriver personen vidare:

”Ju fortare såna som dig försvinner från jordens yta, desto snabbare fixar vi till problemen ni skapat åt oss. Tack för att du skänker oss dessa extra arbetsuppgifter”.

Hotet riktas mot en person som är engagerad i Centerpartiet, men som inte är aktiv i Söderhamn.

När hotet upptäcktes plockades kommentaren bort och en polisanmälan gjordes.

Hårdare tonläge i debatterna

– Vill kan inte ha ett debattklimat där vi hatar, hotar och förlöjligar varandra för att vi har olika åsikter, säger Magnus Svensson och menar att tonläget hårdnat.

–  Hot, hat och subtila kommentarer hindrar andra från att komma fram med sina åsikter. Folk blir rädda för att säga vad de tycker och det blir svårare att rekrytera till politiska partier, säger han och fortsätter:

– Den här gången handlar det om vindkraften, men det spelar ingen roll vilken fråga det gäller. Tystas debatten hotas demokratin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet