Inget eldningsförbud i Gävleborgs län – men det här måste du tänka på om du ska tänka majbrasa på Valborg. Foto: Johan Nilsson / TT

Inget eldningsförbud på Valborg i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte aktuellt med ett eldningsförbud i länet till Valborg. Det meddelar nu länsstyrelsen. Och därmed kan brasorna tändas som vanligt på tisdagskvällen, men det är med stor försiktighet.

– Vi har haft ett samverkansmöte med länets kommuner och räddningstjänsterna och vi kom fram till att det inte finns något behov av ett eldningsförbud i länet. Det baserat på de prognoser som finns att ta del och de bedömningar som gjort därefter, säger Jimmy Westin, räddningstjänst- och krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Den avrådan som finns nu i länet för eldning utomhus, gäller den fortfarande?

Jimmy Westin, räddningstjänst- och krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg. Foto: Privat

– Avrådan gäller fortfarande. Man ska alltid iaktta försiktighet vid eldning och man har alltid ett eget ansvar för det. 

Många kommuner inför förbud

Det är många kommuner i landet som har infört eldningsförbud i på grund den stora risken för gräs- och skogsbränder. Eldningsförbudet innebär helt enkelt att det är förbjudet att elda utomhus i skog eller nära skogsområden. Men något sådant förbud gäller alltså inte i länet.

SHMI har dock en varning utfärdad för brandrisk i länet.

Så eldar du säkert på Valborg

Det ska finnas en ansvarig person på plats som bevakar elden tills den har brunnit ut eller släckts helt.

Det ska finnas släckmaterial, t ex vattenkannor, hinkar eller slang, på eldningsplatsen.

Elden får inte ha större omfattning än att den kan släckas med släckutrustningen som finns på platsen.

Se till att inget brinner eller riskerar att sprida sig efter att ni lämnat platsen.

Eldning sker på eget ansvar.

Källa: Gästrike räddningstjänst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.