Foto: SVT/IP-only

IP-onlys nya miss i Sälgsjön: Lade sjökabel utan lov

Uppdaterad
Publicerad

Badplatsen vid Sälgsjön i Gävle grävdes olovligen upp av IP-only som drar fiber mellan Microsofts serverhallar, men även kabeln som har lagts på sjöns botten saknar tillstånd.

Den lokala lantmäterimyndigheten utfärdar ledningstillstånd, men för Sälgsjöns botten har det varken inkommit en ansökan eller utretts vem som äger marken, trots att kabeln lades ner i september.

– Det gick dessvärre lite för fort, säger Niclas Karnhill, presschef på IP-only.

Microsofts etablering i Gästrikland

Lantmäterimyndigheten har på eget bevåg startat en utredning av ägarförhållandena i sjön.

– De borde ha tillstånd från den som äger vattenområdet och just när de la kabeln så var det inte utrett. De borde ha sagt åt oss på lantmäterimyndigheten att reda ut vem som äger vattenområdet, säger Anna-Karin Rinne, förrättningslantmätare.

Förbättringar att vänta

IP-only kan beviljas ledningsrätt i efterhand, men myndigheten väntar alltså fortfarande på en ansökan.

Ni missar både var ni ska gräva vid badplatsen och lägger sjökabel utan tillstånd från markägare, kan man inte förvänta sig bättre av IP-only?

– Vi förväntar oss bättre av oss själva. Vi kommer att gå igenom det här i detalj och göra förändringar så att det inte uppkommer igen, säger Niclas Karnhill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet