Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Persson, som är ordförande för Gävle södra jaktvårdskrets, som är glad över att kommunen skjuter till pengar för deras extrakostnader kring vildsvinen. Foto: SVT

Jägare i Gävle får ersättning för tester av vildsvin

Publicerad

Nu vill kommunstyrelsen i Gävle ersätta jägare för deras kostnader för cesiumanalys av vildsvinkött och hantering av döda djurkroppar med för höga halter av cesium. Hela 80 procent av dem som skjuts i dag måste destrueras. Och det kostar pengar för den enskilde jägaren.

– Ungefär en tusenlapp per svin kostar det att testa och destruera, säger Anders Persson ordförande i Gävle södra jaktvårdskrets

Vildsvinen breder ut sig och blir alltfler även i vår region och de allra flesta går inte att ta reda på på grund av de höga cesiumhalterna i marken där svinen bökar. 2020 sköts 94 vildsvin i Gävle södra jaktvårdskrets och alla testades.

– 80 procent av dem hade för höga halter, 1 500 Becquerel  är gränsvärdet enligt Livsmedelsverket, toppnoteringen förra året var nästa på 35 000, säger Anders Persson.

Särskilt problem kring Gävle

De höga halterna av radioaktiva ämnet i vildsvin är ett särskilt stort problem i Gävleområdet, som drabbades hårt av nedfallet från Tjernobylkatastrofen 1986. Samtidigt finns ett behov av att hålla vildsvinsstammen nere.

– Det är viktigt att vildsvinen jagas eftersom de ställer till stora problem i lantbruk, skogbruk, villaträdgårdar och i trafiken, säger kommunalråd Eriks Holmestig (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer