Foto: Markus Dahlberg/SVT

Staten kan bekosta cesiumprover på vildsvin – ”Det är bråttom”

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket föreslår åtgärder som ska öka jakten på vildsvin. För jägare i Gävleborg är det glädjande att analyser av radioaktiva vildsvin kan komma att bekostas av staten, eftersom mer än vartannat djur som skjuts har för höga cesiumhalter. Senast för två veckor sedan sköts ett sådant vildsvin söder om Gävle.

Utredningen föreslår bland annat förenklade regler för försäljning av vildsvinskött, men för Gävleborgs del, där många vildsvin är radioaktiva sedan de bökar i marken där avfall efter Tjernobylolyckan finns, kommer också mer riktade åtgärder.

Staten ska betala analyser och eventuell destruering av avfallet.

Färre trafikolyckor

Sammanlagt räknar Livsmedelsverket med att samhället kan spara 400 miljoner kronor på alla åtgärder.

– Även om man skulle sjösätta alla förslag med statliga subventioner så finns det en vinst för samhället att hämta om man jämför med de kostnader vi har i dag i jordbruk och trafik, säger Arja Helena Kautto, projektledare vid myndigheten.

Utredningen är överlämnad till regeringen som ska fatta beslut om eventuella åtgärder.

Cesium i vildsvin

Det är framförallt kött från vildsvin som är skjutet i vissa geografiska områden i Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län som kan innehålla höga cesiumhalter.

För livsmedel som innehåller cesium finns följande råd:

  • 300 till 1500 Bq/kg bör inte ätas oftare än några gånger i veckan.
  • 1500 till 3000 Bq/kg bör inte ätas oftare än några gånger i månaden.
  • över 10 000 Bq/kg bör inte ätas alls.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.