Peter Kärnström (S), kommunalråd i Sandviken. Foto: SVT

JK lägger ned utredning mot Sandvikens kommunalråd

Publicerad

Att efterforska vem som har lämnat uppgifter till journalister är förbjudet inom offentliga verksamheter. Sandvikens kommunalråd Peter Kärnström (S) anmäldes för att ha brutit mot lagen, men Justitiekanslern lägger nu ned utredningen.

JK inledde utredningen efter en anmälan om att Peter Kärnström (S) skulle ha efterforskat vem som lämnat över en inspelning från ett möte till en journalist.

JK har förhört ett flertal personer men inget har framkommit som ger stöd för anmälan, därför läggs utredningen ned och någon misstanke om att kommunalrådet har brutit mot efterforskningsförbudet finns inte längre.

FAKTA: Meddelarfrihet och efterforskningsförbudet

Enligt l kap. l § tredje stycket tryckfrihetsförordningen (TF) står det var och en fritt att, med vissa undantag, meddela uppgifter och underrättelser i vilket ämne som helst till författare, utgivare, redaktioner och nyhetsbyråer för offentliggörande i tidningar och andra tryckta skrifter (meddelarfrihet). Motsvarande bestämmelse finns i l kap. 2 § yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

Myndigheter och andra allmänna organ får enligt 3 kap. 4 § TF respektive 2 kap. 4 § YGL inte utan stöd i grundlagen efterforska vem som har lämnat meddelanden enligt ovan (efterforskningsförbudet). Uppsåtlig efterforskning i strid med förbudet straffas enligt 3 kap. 5 § TF respektive 2 kap. 5 § YGL med böter eller fängelse i högst ett år.

Källa: Justitiekanslern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sandviken

Mer i ämnet