Kidnappningsmordet: Åklagarna yrkar på livstid

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga sex personer som åtalats för att ha kidnappat och mördat 23-åriga Ramin Scherzaj ska dömas till stränga straff, det anser åklagarna som idag höll sin slutplädering i den långa rättegången.

Åklagarna yrkar på lagens strängaste straff, livstids fängelse, för fem personer i kidnappningsmordet. En sjätte mordåtalad man kommer undan med ett något lindrigare yrkande, åklagarna vill att han döms till 14-års fängelse med hänvisning till hans ålder.

Alla lika skyldiga

Under pläderingen berättade åklagarna att de inte har kunnat utröna vem som egentligen höll snaran som strypte Ramin Scherzaj till döds, men att det är av mindre vikt eftersom de anser att samtliga sex tilltalade för mord har lika stor del i mordet.

23-åring bortrövad i Gävle

Kvinnan hade en nyckelroll

Detta gäller även kvinnan som åklagarna påstår lockade till sig Scherzaj.

– Kvinnan var inte på plats när Ramin dödades men hennes agerande har varit en absolut nödvändighet för att gärningarna skulle kunna ske. Sammantaget är bevisningen mot henne förkrossande, sa åklagare Karolina Lindekrantz under pläderingen.

Hedersmotivet gör mordet extra allvarligt

Flera detaljer i gärningen anser åklagarna ska vara straffskärpande, och det gäller speciellt det påstådda hedersrelaterade motivet till mordet.

– Det är slående i målet att ingen av de tilltalade synes ångra någonting. Tvärtom anser man att man åtgärdat ett problem. Och sättet de dumpat kroppen på tycker vi tyder på att man inte anser att mordet är något att skämmas för, sa åklagare Karolina Lindekrantz.

–Våldet är socialt accepterat. Vi anser att hedersrelaterat våld är ett samhällsproblem som måste med kraft bekämpas, sa åklagare Tora Holst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet