Se hur översvämningen påverkat Lotta Engström och Calle Sundell i Gävle Foto: Stefan Larsson/SVT

Villaägaren efter översvämningen i Gävle: ”Tråkigt men det är bara saker”

Uppdaterad
Publicerad

En månad har gått sedan de historiska skyfallen som orsakade översvämningar i Gävleområdet. Drygt 4 000 skadeanmälningar har gjorts till försäkringsbolagen i länet. Gävleborna Lotta Engström och Calle Sundell är båda drabbade och har fått sina källarutrymme förstörda.

Hemma hos Lotta Engström var det mycket som inte gick att rädda efter översvämningen, alltifrån foton till dagböcker. Men hon är väldigt glad över hur deras försäkringsbolag kunnat hjälpa till under dessa veckor.

– Det som känns tråkigt är de saker som försäkringen inte kan betala tillbaka, de med sentimentalt värde. Men det är som det är, det är bara saker, säger Lotta Engström.

Översvämningar i Gävleborg 2021

”Mötas på mitten”

Hos Calle Sundells familj hoppas man på att redan i december kunna använda källarutrymmet igen, som tidigare använts både som vardagsrum, kontor och lekrum för barnen.

– Vi har en bild av hur vi vill att det ska se ut efter det är klart och försäkringsbolagen har en bild av hur de tycker det ska se ut, men vi får väl mötas någonstans i mitten, säger Calle Sundell.

Totalt har det gjorts 7 000 skadeanmälningar i Dalarna och Gävleborg, till ett värde av en halv miljard, en månad efter översvämningarna.

Se mer om hur översvämningarna påverkat Gävleborna i klippet!

Har du en fråga kring försäkringsärenden, ställ din fråga till förskäringsexperten i vår chatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet