Den nya domstolsbyggnaden i Hudiksvall förväntas stå klart hösten 2022. Foto: Yellon

Klart med ny tingsrätt i Hudiksvall – byggstart till våren

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart var det nya domstolshuset i Hudiksvall ska ligga. Ett helt ny byggnad ska byggas i kvarteret Smedjan 5 i centrum på den tomt där bland annat Hudiksvalls Tidning i dag ligger.

Tomten för den nya tingsrättsbyggnaden har valts för att kunna skapa en effektiv domstolsverksamhet och då den ligger nära polishuset.Byggstart för beräknas till första kvartalet 2020 och drygt två år senare ska tingsrätten kunna flytta in.

Efterlängtat besked

– Det här är ett sedan länge efterlängtat besked. Efter flera år av ovisshet kan vi nu på allvar börja med planeringen för att skapa en i alla avseenden modern domstol i Hälsingland, säger Christian von Szalay, lagman vid Hudiksvalls tingsrätt, i ett pressmeddelande.

Anledningen till att ett nytt domstolshus måste byggas är bland annat att det nuvarande tingshuset inte längre klarar dagens krav på säkerhet och tillgänglighet.

Hudiksvalls tingsrätt är sedan 2005 Hälsinglands enda tingsrätt. Tingsrättens domsaga omfattar kommunerna Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ovanåker och Söderhamn.

Tingsrätten har ca 30 medarbetare, varav sex ordinarie domare och två fiskaler. Tingsrätten handlägger närmare 3 000 mål och ärenden varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.