”Till att börja med är det en person som mist sitt liv. Sedan sker det i en miljö där vi har både skolor och bostäder i närheten, så fler hade kunnat bli drabbade, säger Jörgen Edsvik (S) kommunalråd i Gävle. Foto: Arvid Jansson/SVT

Kommunalrådet efter dödsskjutningen på Söder i Gävle: ”Fler hade kunnat bli drabbade”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter dödsskjutningen på Söder i Gävle besökte kommunalrådet Jörgen Edsvik (S) mordplatsen.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Till att börja med är det en person som mist sitt liv. Sedan sker det i en miljö där vi har både skolor och bostäder i närheten så att fler hade kunnat bli drabbade, säger han.

Mannen som sköts på torsdagsnatten är en 27-årig man från Gävle. Han är känd av polisen sedan tidigare och var kopplad till kriminella grupperingar i Gävle.

27-åringen har figurerat i flera brottsutredningar och har bland annat dömts för brott mot knivlagen, rattfylleri, olovlig körning och ringa narkotikabrott.

Dödsskjutningen på Söder i Gävle 2021

– Det är tragiskt att en person har mist sitt liv, säger Jörgen Edsvik (S), och konstaterar att Gävle haft många skjutningar det senaste året.

I området för dödsskjutningen finns sedan torsdagskvällen en minnesplats för den döde 27-åringen. Foto: Arvid Jansson/SVT

Kommunen samlat resurser

I samband med dödsskjutningen har kommunen samlat resurser från bland annat Gavlegårdarna, socialtjänsten, föreningsliv och väktare för att tillsammans med polisen jobba med akuta frågor.

Jörgen Edsvik menar att det görs många insatser där kommunen jobbar förebyggande för att det ska finnas skyddsfaktorer för att barn och unga inte ska hamna snett tidigt i livet.

Vad kan du som kommunalråd göra?

– Det jag som kommunalråd kan göra idag är att rikta en skarp uppmaning till alla dem som handlar narkotikan. Man måste förstå att när man köper den här narkotikan, även om det är för eget bruk, så göder man den här gängkriminaliteten, säger Jörgen Edsvik (S).

– Man bör ta sig en rejäl funderare på vad man håller på med när man är inblandad i den brottsligheten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Söder i Gävle 2021

Mer i ämnet