Konstnären Per Sonerud med sin skulptur Caféflickan. Foto: SVT

Kommunen vill inte ha Per Soneruds konst

Uppdaterad
Publicerad
Konstnären Per Sonerud har skänkt sin skulptur ”Caféflickan” till Hudiksvalls kommun. Men kommunen säger nej.

Anna Lindqvist, som är chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Hudiksvalls kommun skriver i sitt yttrande att kommunen inte tar emot gåvan från konstnären Per Sonerud.

Pinsamt, tycker centerprofil

Detta upprör centerpartisten Sven Bergström Trolin. I ett särskilt yttrande skriver han att det är ”ytterst anmärkningsvärt att det inte skulle gå att hitta en lämplig plats i kommunen för en skulptur av en konstnär som platsar på Liljevalchs vårsalong och som uppmärksammas alltmer internationellt”.

– Detta är pinsamt, säger Sven Bergström Trolin.

Lokal krog tar sig an konsten

Sven Bergström Trolin skriver vidare att det ”självklart hade varit möjligt att ta emot en gåva av detta slag och även finna en plats där Caféflickan hade kommit till sin rätt, i den stad som en gång kallades caféernas stad”.

I dag står skulpturen på en restaurang i Hudiksvall, som även har många av Per Soneruds målningar på väggarna.

– När kommunen tackade nej blev jag ”görle” och drog tillbaka erbjudadet. Men om de ångrar sig och verkligen vill ha den, så kvarstår erbjudandet, säger Per Sonerud. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer