I dag sista chansen tycka till om Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Fler parkeringsplatser, grönområden och laddstationer till elbilar i Hudiksvalls kommun. Det är några av förslagen som människor har skickat in till kommunen genom den interaktiva så kallade dialogkartan där alla kan markera sina favoritplatser och även komma med egna förslag på utveckling.

– Vi som bor här ska känna att det är ett gott liv med saker att göra på fritiden, säger Christina Englund, stadsarkitekt på Hudiksvalls kommun.

Drygt 400 personer har hittills tyckt till om 1 300 platser via dialogkartan. Några av platserna är smultronställen och andra är områden som bör utvecklas på ett eller annat sätt enligt de som tyckt till.

– Rent konkret så blir det här en del av en markanvändningskarta. Hur ska vi använda mark och vatten i framtiden, vad ska vi bygga, var ska vi bygga, säger Christina Englund.

Stillsamhet och hyresrätter

På listan över vad som värderas högst är naturupplevelser och lugn och ro i topp, och när invånarna tycker till om bostäder är det främst hyresrätter som man vill ska byggas, men även småhus.

Det har varit möjligt att tycka till sen november 2018 och för Christina Englund har resultaten toppat förväntningarna.

– Man har lämnat cirka 1 315 platsmarkeringar på kartan, det är fantastiskt. Om man tittar på favoritplatser är det bland annat utflyktsmål och lugn och ro som värderas högt.

Se klippet ovan för att få veta vad Hudiksvallsborna själva vill se i sin kommun i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.