Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryskfödda Lena Wilderäng har berörts hårt av kriget i Ukraina. Hör hennes tankar i videon. Foto: Arvid Jansson/SVT Gävleborg

Konvoj från Hälsingland rullar mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en konvoj med räddningsfordon lämnat Hälsingland på väg mot krigets Ukraina. Resan görs möjlig av donationer från företag och privatpersoner. SVT Gävleborg följer med till Ukraina.

Konvojen består av en ambulans, en handikappsanpassad buss och en brandbil, packade med sjukvårdsmaterial, brandslangar och olika typer av verktyg. Bakom resan ner till Ukraina ligger organisationen Nayif Yenigün Charity Project från Hälsingland som körde ner utryckningsfordon till Syrien under inbördeskriget.

Tillsammans med privatpersonen och brandmannen Lena Wilderäng organiseras nu körningar med leveranser till Ukraina.

SVT Gävleborg åker till Ukraina

”Otroligt engagemang”

– Vi fick donationer och sponsring från alla möjliga håll. Det blev ett otroligt engagemang.

Lena Wilderäng är brandman i västra Sverige och är född och uppvuxen i Ryssland. Genom vänner i östra Ukraina har det gjorts överenskommelser om leveranser av fordon till sjukvården och räddningstjänsten.

”Det känns viktigt”

Niclas Mickelsson är polis i Söderhamn och tar tjänsteledigt för att åka med som chaufför på resan.

– Det känns viktigt. Det lilla man kan bidra med vill man gärna göra, säger Niclas Mickelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Gävleborg åker till Ukraina

Mer i ämnet