Söderhamnsbon Johan kör blåljusfordon till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I veckan bär det av mot Ukraina för Johan Hansson från Söderhamn. Tillsammans med fyra andra förare kommer han att åka in i krigets Ukraina, för att lämna över ambulans, rullstolsbuss och brandbil. De kommer att levereras fullt utrustade, samt fyllas till brädden med förnödenheter. 

Idén till hjälpinsatsen kläcktes redan i början på Rysslands invasion av Ukraina. Ambulanserna köptes inom ramen för en tidigare hjälpinsats. Men det har tagit tid att få ordning på utrustningen. Pengar till fordonen har man kunnat köpa tackvare bidrag från privatpersoner och företag.

–  Vi är samma gäng som var nere sist, säger Johan Hansson.

SVT Gävleborg åker till Ukraina

Den gången gällde det leverans till turkiska Kurdistan under Syrienkriget. Hjälpinsatsen överraskades då av en jordbävning.

Fordon köptes på auktion

Ambulanserna kommer från Region Skåne och köptes in på auktionsfirma. Brandbilen köptes också via auktionsfirma. Rullstolsbussen sponsrades av Gamla Uppsala buss. Den kommer att gå till en förening som hjälper till med transporter av äldre – därför har man också köpt in ett antal rullstolar. Brandbilen och ambulanserna ska till olika städer i Ukraina. 

Hur långt in i Ukraina kommer ni att åka med fordonen? 

– Det kommer jag inte uttala mig om förrän vi är klara, säger Johan Hansson.

Se i videon hur förberedelserna inför resan går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Gävleborg åker till Ukraina

Mer i ämnet