Foto: TT

Kvinna avled av blodförgiftning

Publicerad

En kvinna i 50-årsålder från Gästrikland har avlidit av blodförgiftning i Region Gävleborgs vård. Nu anmäler vården sig själva enligt Lex Maria.

Kvinnan led av låga kalkvärden efter en gastric by-pass operation och fick flera gånger intravenös behandling för detta. Kvinnan vårdades också i perioder på psykiatrisk avdelning för depression.

Vid den aktuella händelsen sökte kvinnan akutvård samma dag som hon blev utskriven från den psykiatriska avdelningen, men hon bedömdes inte behöva vård. Kvinnan sökte vård igen dagen efter och blev då inlagd, men utvecklade snabbt en blodförgiftning, vilket hon senare avled av.

”Vi har brustit”

Division Primärvård, Medicin-Psykiatri har nu lämnat in en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård- och omsorg. Bland annat anser vården att man brutit i helheltsansvaret för patienten.

– Det har varit brister i första hand om helhetsansvaret för patienten, samordning mellan olika vårdande enheter, men också dokumentation och följsamhet till gällande rutiner har brustit, säger Lars Svennberg chefläkare Division Primärvård, Medicin-Psykiatri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.