Kvinnan ska ha använt sin väns bank-ID, och misstänks nu för flera fall av bedrägeri. Bilden är en genrebild och föreställer ingen av kvinnorna i fallet. Foto: Isabell Höjman/TT, Henrik Montgomery/TT

Bollnäskvinna åtalas för att ha bedragit en nära vän

Uppdaterad
Publicerad

Internetköp, kreditansökningar, privatlån och lägenhetsavtal i en annan persons namn -  så lyckades en kvinna i 40-års åldern från Bollnäs komma över stora summor pengar och varor. Nu misstänks hon för bedrägeri och olovlig identitetsanvändning vid fler än tio tillfällen.

Kvinnan i 40 årsåldern har tecknat flera krediter i en annan persons namn upprepade gånger. Bland annat ska kvinnan ha skapat ett mobilt bank-ID med en nära väns namn och personuppgifter och misstänks därför för olovlig identifiering vid flera tillfällen.

En halv miljon kronor

Enligt förundersökningen har kvinnan vid 12 tillfällen på olika sätt utgett sig för att vara någon annan, för att komma åt stora summor pengar. En av åtalpunkterna om bedrägeri handlar om en kredit på 220 000 kronor, och en annan på nästan 116 000 kronor.

Vid ett tillfälle ska ett hyresavtal gällande en lägenhet ha tecknats – även då under falskt namn. Totalt rör det sig om nära 580 000 kronor, där den största delen handlar om flera olovliga kreditansökningar.

De misstänkta brotten ska ha ägt rum under våren 2020. Kvinnan förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.