Länsstyrelsen agerar på grund av torkan. Har startat foderförmedling via nätet Foto: SVT

Länsstyrelsen agerar på grund av torkan

Publicerad

Det råder foderbrist i länet samtidigt som det finns marker som skulle kunna skördas och användas som foder. Länsstyrelsen förmedlar därför kontakter mellan markägare som har tillgång till marker som står outnyttjade och djurhållare som har behov av marker att skörda för foder.

Det här skriver Länsstyrelsen Gävleborg på sin hemsida.

Anledningen är att man just nu ser att en mycket torra och varma försommaren har inneburit att tillväxten av bland annat gräs som behövs som både sommarbete och vinterfoder blivit betydligt sämre än normalt.

Förmedla kontakter

Den som saknar foder elller bete till sina djur kan anmäla sig på Länsstyrelsens hemsida. Lika för de som har foder eller bete att erbjuda.

-Det här är en alldeles ny tjänst, berättar Anna Fläckman, vid Länsstyrelsen Gävleborg. Så ännu är det ingen som hunnit in på sidan för att anmäla vare sig behov av foder, eller att man har tillgång på foder.

Även i Örebro län

Tidigare har även Länsstyrelsen i Örebro startat en liknande foderförmedling.

– Det har fungerat bra, säger Thomas Börjesson, enhetschef vid Länsstyrelsen i Örebro. Vi har nog aldrig fått ett så stort gensvar på sociala medier som nu när vi berättat om den här satsningen. Samtidigt som flera redan också har anmält sig på Länsstyrelsens hemsida.

På Länsstyrelsen i Örebro har man tidigare arbetat med något man kallat betesförmedlingen  och det var den idén som nu utvecklades till foderförmedlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet